2030 kan vi ha elflyg i luften. Men elflyget presenterar inte bara ett fossilfritt alternativ till dagens luftfart, det handlar också om en helt ny industri och ny transportform. De nordiska länderna ligger i täten i utvecklingen men vad ska till för att vi ska hålla den positionen?
Innan 2030 kan vi i Norden ha el-flyg i luften. Men det är viktigt att accelerera processen, att säkra att flygplanen är producerade och klara och att det finns flygrutter mellan de nordiska länderna. El-flyget presenterar inte bara ett fossilfritt alternativ till dagens luftfart, det handlar också om att bygga en ny industri och ny transportform.
Aktörerna inom flygindustrin arbetar redan idag tillsammans i nära samverkan genom NEA (Network for Electric Aviation) för snabb implementering och hantering av de nödvändiga förberedelserna som ska till för att el-flyget ska kunna stå klart för ”take-off”. Exempelvis produceras redan ett av el-flygen i Sverige av företaget Heart Aerospace. De nordiska länderna ligger i täten i utvecklingen av den nya industrin men vad ska till för att vi ska hålla den positionen?
Medverkande
Lena Henriksson, kommunikationschef, Nordic Innovation |
Maria Fiskerud, Innovation Eco-system lead, NEA – Nordic Network for Electric Aviation |
Lars Resare, hållbarhetschef, BRA |
Ann-Sofie Hörlin, Head of Sustainability, SAS |
Simon Reinberth, Airport Infrastructure & Nordic Government Affairs Manager, Heart Aerospace |
Meit Fohlin, Regionstyrelsensordförande, Region Gotland (S) |