Top navigasjon

Nordiske virksomheder ser innovationen i øjnene

  • Publisert 15.02.2011
  • Sist oppdatert 14.03.2011
Nordisk InnovationsCenters store innovationssatsning, Measured and Managed Innovation (MMI), er nu blevet lanceret i hele Norden.

Tekst: Páll Tómas Finnsson

  

De 100 virksomheder, der deltager i projektet, repræsenterer et bredt udsnit af det nordiske erhvervsliv, hvorfor deres udgangspunkt for deltagelse er vidt forskelligt. Til fælles har de et ønske om at kortlægge deres innovationsstrategi og anvende innovationen målrettet i deres fremtidige udvikling.

 

Systematisk måling og styring af innovation attraktiv for deltagerne
Ledende medarbejdere fra de deltagende virksomheder i MMI vil i løbet af to år gennemgå tre omfattende spørgeskemaundersøgelser, som kortlægger virksomhedernes innovationsstrategi. Projektet er bygget op omkring Kellogg School of Managements Innovation Radar, en analysemetode udviklet af forskerne Mohan Sawney, Inigo Arroniz og Robert C. Wolcott.

 

- Motivationen for vores deltagelse opstod i en interesse for Wolcotts arbejde og Innovation Radar metoden. Vi blev nysgerrige om, hvordan vi kunne organisere os omkring forskellige typer innovation og bedre forstå de strategiske valg, der skal træffes omkring innovationen, siger Stian Remåd, innovationsansvarlig hos markedspladsen finn.no, som besøges af over fire millioner brugere hver måned.

 

Den systematiske tilgang til innovationen var også en motivationsfaktor hos en af Islands mest besøgte turistattraktioner, Blue Lagoon. Virksomheden har gennemgået stor udvikling af faciliteter, produkter og services i de seneste år, forankret i lagunens helbredende egenskaber og enestående omgivelser.

 

- Vi ser MMI som en mulighed for at øge bevidstheden omkring udviklingsarbejdet og samtidig blive introduceret for en systematisk måde at måle og vurdere vores innovationsfokus og udbyttet af innovationen, fortæller Asa Brynjolfsdottir, forsknings- og udviklingschef hos Blue Lagoon.

 

Radaranalyser giver et bedre kvalitativt beslutningsgrundlag
Resultaterne fra undersøgelserne bliver analyseret i samarbejde med nordiske konsulentvirksomheder, som er blevet særligt uddannet i Innovation Radar metoden. Analyserne resulterer i en såkaldt radarprofil, som giver et godt billede af virksomhedernes innovationsfokus.

 

- Innovation er et vigtigt fokusområde i Nordea, hvor vi ønsker at forny os og optimere vores produktivitet for at fremme kundernes interesser. Både med forbedringer her og nu men også med udforskende innovation, som vi skal leve af fremadrettet, siger Rikard Munoz, innovationsmanager hos Nordea Cards.

 

Deltagelsen i MMI passer godt ind i de strategiske overvejelser hos Nordea Cards.

 

- Vi har arbejdet internt med at forbedre vores innovationsstrategi i et års tid og MMI vil understøtte de mål, som vi har sat os i den proces. Kombinationen af de tre undersøgelsesrunder og de efterfølgende workshops med konsulenterne giver os et godt kvalitativt udgangspunkt, som bliver værdifuldt i vores beslutningstagen omkring innovationen, siger Munoz.

 

Benchmarking mod andre virksomheder, industrier og investeringsmuligheder
Hilmar Janusson har været udviklingschef hos Össur, et af verdens mest progressive proteseselskaber, i knap 20 år. Da han startede var der kun tre medarbejdere i udviklingsafdelingen, nu er de over 100.

 

- Innovationsstrategien hos Össur er meget veldefineret. Alle projekter gennemgår en faseopdelt udviklingsproces og derudover bygger tildelingen af ressourcer til projekterne i vores udviklingsportefølje på et ratingsystem, hvor vi vurderer hvert enkelt projekts tekniske kompleksitet og potentiale for virksomheden. Det, der tændte os omkring MMI var at kunne se strategien i øjnene, kortlægge det vi gør og sammenligne vores indsats med andre, siger Hilmar Janusson.

 

- Vi har ledt efter et benchmark for udviklingsafdelingen for at vurdere innovationsstrategien og se, hvor vi er på vej hen. Vi kender vores konkurrenter ganske godt, men med MMI får vi også en sammenligning med andre industrier og andre investeringsmuligheder, fortsætter han.

 

Opfattelsen af innovationen bringes til overfladen
- Vi har afsluttet den første radarundersøgelse og en deep-dive workshop med vores MMI konsulent, hvor resultaterne blev analyseret. Det var interessant at se ud fra radarundersøgelsens resultat, hvor samstemmende gruppen er i opfattelsen af, hvor vores innovationsfokus ligger. Samtidig identificerer undersøgelserne muligheder for at styrke virksomheden yderligere, fortæller Asa Brynjolfsdottir fra Blue Lagoon.

 

Hilmar Janusson fremhæver fordelene ved, at ledende medarbejdere med forskellige funktioner deltager i undersøgelserne. I Össurs tilfælde er det overordnede fra de forskellige afdelinger i virksomhedens europæiske protesesegment, der svarer på spørgsmålene.

 

- Det er en hjertesag for mig, at innovationen ikke bliver en privat sag for udviklingsafdelingen. Effektiv innovation kræver engagement og investering fra firmaets øvrige afdelinger og med MMI får vi et godt billede af holdningen til innovation på tværs af udviklingsafdelingen, finansafdelingen, produktionen og salgs- og marketingafdelingen, siger Janusson.

 

Store forventninger til deltagelsen i MMI
- Innovation er jo et vældig bredt begreb, så jeg mener det er vigtigt for os at få defineret, hvad vi skal fokusere på fremover. Det forventer vi, at MMI bidrager til og endvidere, at vi bliver udfordret til at tænke nyt. Vi har vores perceptioner af, hvad vi bør gøre, mens deltagelsen i projektet måske kan lede os i andre retninger, siger Rikard Munoz fra Nordea Cards.

 

Også hos Blue Lagoon forventer man en positiv effekt på driften som følge af deltagelsen i Measured and Managed Innovation.

 

- Projektet har allerede bidraget til et skarpere fokus på innovationen og en øget diskussion om vigtigheden af at være på tæerne for at blive ved med at udvikle virksomheden og forbedre gæsternes oplevelser. Alle har fået en klarere opfattelse af, hvad vi taler om, når vi taler om innovation. Det kommer os helt sikkert til gode i fremtiden, afslutter Asa Brynjolfsdottir fra Blue Lagoon.