Fittja People’s Palace vinner Nordic Built Challenge i Sverige

Är det möjligt att renovera miljonprogrammet på ett sätt som är miljömässigt hållbart och samtidigt undgå stor hyreshöjningar för de boende? Arkitektkontoret Spridd har tillsammans med NCC utarbetat ett förslag som uppfyller bägge kriterierna och gör dem till vinnare av Nordic Built Challenge i Sverige.
Published 10/09/2013 | Last updated 11/09/2013


Nu tävlar Spridd och NCC med fyra andra förslag om att bli den slutliga vinnaren av Nordic Built Challenge.

 

I motiveringen skriver juryn bland annat: ”Balanserar önskemålet om modernisering och energieffektivisering med respekt för de boendes ekonomi, jordens resurser och kulturhistorien”.

 

- Förslaget presenterar enkla och tydliga lösningar på ett antal komplicerade frågor, säger Ulf Nyqvist, vd för Botkyrkabyggen och juryns ordförande.

 

Projektet lever också upp till principerna i Nordic Built Charter, något som man har lagt stor vikt på vid bedömningen. Läs mera om Nordic Built Charter här: http://www.nordicinnovation.org/da/nordicbuilt/the-nordic-built-charter/

 

 

Teknisk uppgradering med hållbar budget

Ola Broms Wessel, en av delägarna i Spridd, håller med om att ambitionen varit att göra bidraget funktionellt utifrån befintliga förutsättningar.

 

- Det att hantera en teknisk uppgradering med en hållbar budget, och att samtidigt få ut mest möjligt av de befintliga strukturerna, både fysiskt och socialt, en stor utmaning. Vi har hela tiden strävat efter att respektera de boendes intressen, och har därför har vi valt en relativt snabb och okomplicerad lösning som gör att hyresgästerna kan bo kvar och att hyreshöjningarna hålls låga.  

 

Bidraget har utgått från en av Botkyrkabyggens fastigheter på Krögarvägen i Fittja, i södra Storstockholm, men är enligt juryn applicerbart på andra miljonprogramsområden, något som haft stor betydelse i bedömningen.

 

Madeleine Nobs, affärsutvecklingschef på NCC Construction Sverige, säger att detta var en betydande utgångspunkt i arbetet.

 

- Ur alla viktiga aspekter är detta ett bidrag som faktiskt är hållbart på riktigt. Det gör det väldigt användbart.

 

 

Nordisk vinnare skall utses

Det vinnande bidraget för respektive byggnad får nu möjligheten att ingå ett renoveringsavtal med fastighetsägaren. En slutlig nordisk vinnare premieras dessutom den 17 oktober med ytterligare 1 miljon norska kronor.

 

- Responsen på Nordic Built Challenge har varit överväldigande, och vi är otroligt glada för att så mycket duktigt branschfolk har spenderat tid på att konkretisera Nordic Built Charter. Vi hoppas att tävlingen resulterar i fem nordiska fyrtornsprojekt, som kan visa fram de lösningar för hållbar renovering som den nordiska byggbranschen förmår att leverera. Förhoppningsvis kan den också öka det generella intresset för hållbara lösningar bland både upphandlare och leverantörer i Norden och i utlandet, säger Trine Pertou Mach, senior innovationsrådgivare i Nordisk Innovation og projektledare för Nordic Built.

 

 

SE DE 5 VINNARBIDRAGEN I NORDIC BUILT CHALLENGE