Top navigation

God mat er enkelt

Foto: Pål Espen Olsen
  • Published 09/09/2011
Det er ikke noen forskjell mellom konseptet ny nordisk mat og mors gulrøtter på kjøkkenet hjemme, hevder Eivind Haalien, mentor i Nordic Innovations kokkekonkurranse.

- Ny nordisk mat er summen av alt det lokal i Norden, og det er ikke noe annet enn den gode dagligdagse maten. Noen av verdens beste restauranter har også evnet og løfte den opp på toppnivå, noe som understreker kvalitetene som Nordiske råvarer har, forklarer Haalien.

 

Han har en bred bakgrunn fra matbransjen i Norge. I dag jobber han som produktgruppesjef for lokalmat- og spesialiteter hos Norgesgruppen ASA, og er en av to norske mentorer i den nordiske kokkekonkurransen for unge mellom 18 og 24 år.

 

Rollene til mentorene er å velge ut de fem beste kandidatene og hjelpe disse med tips og faglige råd. Dessuten er de talsmenn og -kvinner for prosjektet. Konkurransen er åpen for alle matinteresserte unge i de nordiske landene, og premien er en tur til Washington DC der vinnerne blant annet får prøve seg på en av topprestaurantene i Washington, lage mat hos en av de nordiske ambassadene og få sitt eget mentorteam.

 

Forventer kultursjokk

Haalien tror det blir et lite kultursjokk. De skal blant annet lage mat til 30 000 skolebarn i Washington DC.

 

- Matkulturen i USA er meget forskjellig fra den vi har i Norden. I Norge har vi vår nistepakkekultur og smørbrødene står sterkt i hele Norden. Samtidig liker jeg ideen om mat på skolen, som de har i USA. Det er mer sosialt å spise et felles måltid og det er i seg selv positivt, men det er viktig hva som blir servert. Jeg har fått inntrykk av at andelen fett og ferdigmat er betydelig høyere enn i Norge, forteller Haalien.

 

Unike råvarer i Norden

Nordiske råvarer, som er basisen i prosjektet Ny nordisk mat, er i følge Haalien unik.

 

- Råvarer som er dyrket langt nord gror under helt unike lysforhold. Dette gir råvarene en spesiell karakter. De lange sommerdagene har kraftig lysintensitet, mens lave temperaturer sørger for en lengre modningsting og dermed mer struktur. Norske jordbær har for eksempel en helt spesiell sødme. De smaker rett og slett bedre.

 

Haalien trekker også fram produkter som er dyrket i midtnattsol og polare forhold, som får en ennå kraftigere lysintensitet.

 

- Vi har mange spesielle mikroklimaer i Norge. Hardanger egner seg utrolig godt for epledyrking. Mandelpoteter fra Oppdal og Vågå, spekemat fra Valdres og reker fanget langs norskekysten er noen eksempler på steder der klimaet bidrar til den unike kvaliteten på produktene.

 

The Nordic Diet

I forhold til USA er det ikke nordiske råvarer som er mest aktuelt. Det eksporteres lite nordiske råvarer over Atlanterhavet, men ideene rundt og konseptet med nordisk mat er svært relevante.

- I Washington DC kommer vi til å fokuserer på konseptet rundt Ny

nordisk mat og da særlig sammensetningen, the Nordic Diet. Mer grønnsaker, grove kornsorter, fisk, frukt og kjøtt av kyr, vilt, sau og lam. Det nordiske kostholdet består av sunn mat, og det kan med fordel vises i USA.

Photo of Eivind Haalien, New Nordic Food ambassador, at the Bocuse d'Or in Stavanger, 2nd July 2008.

Eivind Haalien, ambassadør for Ny Nordisk Mat
 

 

Haalien har siden 2006 vært en av Norges to ambassadører i Nordisk råds program Ny nordisk mat. Ny nordisk mat jobber for at det nordiske kjøkkenet skal inspirere til matglede, innovasjon, smak og mangfold, både nasjonalt og internasjonalt.

 

- Det å delta i Ny nordisk mat har betydd mye for meg. Jeg har truffet mange forskjellige matfolk med samme interesser, og dermed utvidet kontaktnettet mitt. Dessuten bygger det stolthet rundt nordiske mattradisjoner og bidrar til økt fellesskapsfølelse i Norden.

 

Brimi på NOMA

Interessen for lokalmat har vært tilstede siden starten av karrieren. Han begynte å jobbe hos Arne Brimi rett etter at han var ferdig med fagbrevet i 1991.

 

- Arne drev da med nordisk mat, selv om han kalte det ”Naturens kjøkken”. Det er hentet mye fra Arne inn i Ny nordisk mat, særlig hans fokus på lokal identitet og lokaleråvarer. I ligger bøkene til Arne til inspirasjon sammen med de store mesterkokkenes på restaurant NOMA i København.

 

I Norge øker interessen for lokalmat og en undersøkelse gjennomført av analyseselskapet Nielsen Norge og KSL Matmerk  for Landbruks- og matdepartementet i 2010 viste en 7,7 prosent vekst i omsetning av lokalmat, mot 3,5 prosents vekst innen dagligvarer totalt.

 

- Dette er et meget kvalifisert estimat for den økte interessen. I Norgesgruppensom jeg jobber for er det en viktig og bevist satsning på spesialiteter i Meny- og Ultra-butikkene, mens det satses på lokale og nære produkter i Spar- og Joker-butikkene.

 

God mat er enkelt

Det var først da Haalien ble ambassadør for Ny nordisk mat at han ble oppmerksom på den nordiske dimensjonen.

 

- Ny nordisk mat bidrar til å gjøre folk oppmerksom på de unike råvarene vi har i Norden. God mat kan også være enkelt, eller rettere sagt god mat er enkelt. Jeg ønsker å bidra til økt matforståelse både i Norden og USA, og det at vi samarbeider på tvers av landegrensene gjøre at vi står sterkere.

Subscribe to our newsletter

Related content

Contacts